Kun je jezelf kort voorstellen?
Mijn naam is Frans Lodder, ik ben 36 jaar en woon in Alblasserdam. Ik reis graag, waarbij ik het leuk vind om tijdens mijn reizen te fotograferen. Daarnaast verzamel ik al een aantal jaren fysieke retro-games. Na mijn studie Bedrijfskundige Informatica ben ik een jaar of 15 geleden begonnen met werken in de ICT. Het leuke van mijn studieachtergrond is dat je letterlijk de link bent tussen business en techniek. Dat heeft me ook geholpen om te ontdekken wat ik nu eigenlijk echt leuk vind.
Eerst ben ik gestart in de informatie- en requirement-analyse. Daarbij ondersteunde ik klanten op het gebied van modelleren en het in kaart brengen van processen. Daarna werd ik functioneel tester van software, waarbij ik in samenwerking met ontwikkelaars de requirement-analyse en het testen op me nam. Van daaruit groeide ik meer door in coördinerende werkzaamheden, zoals een projectmanager en vervolgens Scrum Master.
Vanuit deze coördineerde werkzaamheden ben ik steeds meer affiniteit gaan ontwikkelen voor het coachen van mensen en organisaties, waarbij ik een omgeving creëer waar nieuwe mogelijkheden ontstaan op het gebied van kennis, structuur. samenwerking maar vooral ook plezier. Verander- en people management, veelal i.c.m. agile software-ontwikkeling, maakt mij iedere keer weer enthousiast.
Hoe lang zit je al bij AET en wat doe je hier precies?
Ruim een half jaar geleden ben ik bij AET begonnen als hoofd development. Hierbij begeleid ik een team van ongeveer 15 personen, waarbij er binnen de development afdeling optimalisatie benodigd is wat in lijn ligt met de groeistrategie van de organisatie. Het realiseren van deze groei, in de vorm van efficiënter werken en eigenaarschap creëren, is een belangrijke rol voor mij als line manager. Hierbij komt ook een stukje kennis en ervaring kijken, waarbij onderwerpen als Scrum, coaching en verandermanagement wederom aan bod komen.
Ik coach en begeleid zowel product owners als development team en versterk de betrokkenheid van mensen door hen uit te dagen hun mening en visie te delen. Je merkt dat ze daardoor in hun rol komen. Het doel hiervan is om het werkproces efficiënt, eenvoudig en gestandaardiseerd te maken en om daar draagvlak voor te creëren binnen de afdeling maar ook de organisatie. Je kunt als organisatie immers beter op de markt reageren als de interne organisatie goed gestroomlijnd is. Daarnaast ben ik als onderdeel van het management van de organisatie ook nauw betrokken bij het analyseren, adviseren en realiseren van nieuwe ideeën.
Waarom past dit project goed bij je?
Allereerst omdat ik erg gestructureerd en gemotiveerd ben. Daarnaast spreken leiderschap en coaching mij erg aan, maar ik denk dat de rol me vooral goed past omdat ik goed in staat ben om draagvlak te creëren door te luisteren naar wat mensen bezighoudt en daarin verbinding te zoeken. Daarin komt mijn ervaring uit het verleden, als verbinder tussen business en techniek, ook goed tot z’n recht. Ik kan mensen goed uitleggen en overtuigen waarom het nodig is om bepaalde veranderingen door te voeren.
Wat ook meewerkt, is dat ik me gemakkelijk aanpas. Collega’s die hier bij AET werken, hebben vaak niet eens in de gaten dat ik geen ‘echte’ collega ben, maar hier via NewExperts mijn steentje bijdraag. Ik hoor ook vaak dat ik erg toegankelijk ben en mensen makkelijk op hun gemak kan stellen. Daarbij helpt het dat ik passie heb voor wat ik doe. Ik ben enthousiast, gepassioneerd en betrouwbaar en probeer dat ook uit te stralen. Je merkt dat dat een aanstekelijk effect heeft: mensen reageren positief op de dingen die ze zien veranderen, wat zorgt voor meer vertrouwen en meer werkplezier.
Wat vind je het leukst aan je werk?
Dat ik de ruimte krijg om mensen te verbinden en bij elkaar te krijgen, en op die manier draagvlak creëer voor veranderingen die ervoor zorgen dat de organisatie écht verder komt.
Wat is één van de mooiste resultaten die je hier hebt gerealiseerd?
Daar kan ik met een ruim half jaar ervaring bij deze klant misschien nog niet zoveel over zeggen, maar er zijn wel twee dingen die me zo te binnen schieten. Het eerste resultaat is dat er in alle drie de teams 3-wekelijkse Scrum-sessies plaatsvinden die elkaar goed en gestroomlijnd opvolgen. Dit zorgt ervoor dat iedereen (ook product owners en andere stakeholders) weten op welk moment er overleg plaatsvindt en wat deze manier van werken precies inhoudt.
Ook de integratie van quality assurance in het development-proces is een mooi resultaat dat zorgt voor een efficiënte werkwijze. Voorheen werd de software pas getest nadat deze volledig intern was opgeleverd, maar omdat het testen nu onderdeel is van het ontwikkelingsproces, kunnen we kleinere opleveringen realiseren en daarmee veel sneller en efficiënter bijsturen als dat nodig is.
Hoe maak jij als speler van NewExperts het verschil?
Allereerst door de jarenlange kennis en ervaring die ik bij veel verschillende klanten en met verschillende uitdagende projecten heb opgedaan. Deze kan ik goed inzetten in mijn werk bij AET. Daarnaast vind ik het belangrijk om voortdurend opleidingen en trainingen te volgen. De ontwikkelingen in het vakgebied volgen elkaar snel op, dus het is belangrijk dat je steeds up-to-date bent. En last, but not leastis mijn persoonlijkheid ook in mijn voordeel. Door mensgericht, enthousiast en betrokken te zijn, krijg je mensen sneller mee.
Zou je mensen aanraden om ook speler van het NewExperts-team te worden?
Ja, absoluut. We werken aan unieke en uitdagende projecten op verschillende vlakken zoals bijvoorbeeld development, informatieanalyse en agilewerken. De ICT-sector is heel breed en de organisatie is stabiel en solide. Het leuke is ook dat er veel ruimte en flexibiliteit is om opleidingen te volgen en aan je persoonlijke groei te werken. Wat me erg aanspreekt, is dat de organisatie heel plat is. We hebben een spontaan en gezellig team met een open cultuur en hebben regelmatig leuke uitjes.